Domurile vazute de arhitectul Ioan Delibas

ioan-delibas-arhitect-brasovLoL: Esti tanar, arhitect si cu siguranta ti-au trecut prin fata ochilor multe tipuri de constructii. De ce DOMURILE sunt preferatele tale?
Ioan Delibas: N-aş spune neapărat că domurile sunt preferatele mele. Imi place arhitectura de calitate, inovativă indiferent de stil sau curent dar dacă este sa fac o ierarhie a preferintelor, mă atrag mai degrabă curentele expresioniste decat cele clasiciste sau moderniste. Incă din facultate mi-a placut arhitectura organică, a formelor inspirate din natură, chiar dacă în practica de proiectare m-am adaptat la „spiritul” epocii şi al locului. In prezent a sosit momentul să explorez potenţialul spaţial al formei de dom în domeniul locuinţelor individuale. Iar când vorbesc de dom mă gandesc de fapt nu doar la forma particulară de semisfera ci la o structură mai generală de tip „cochilie” (shell).

LOL: Ce ne poti spune despre structura de rezistenta a unui dome?
Ioan Delibas: Domul sau cupola este una din cele mai vechi soluţii constructive de acoperire a unor spaţii cu deschideri mari, dataorită faptului că in interiorul acestei structuri se manifestă predominant forţe de compresiune. Pană la apariţia profilelor laminate de oţel si mai apoi a betonului armat, singurele materiale de construcţie cunoscute (cu exceptia lemnului) utilizate în arhitectura majoră erau piatra si cărămida. Dupa cum se ştie, aceste materiale rezistă foarte bine la compresiune dar au un comportament foarte prost atunci cand sunt supuse la intindere şi de aceea acoperirea spaţiilor se făcea cu bolţi şi arce.
Cand vorbim despre o locuinţa tip dom nu ne referim numai la sistemul de acoperire ci la întreaga structura a casei. In acest caz întreaga structură se comportă ca un tot unitar – dispare acea discontinuitate dintre pereţi, planşee şi acoperiş de la casele obişnuite.
Revenind concret la întrebarea ta: o structură de tip dom se comportă foarte bine atât la încărcările verticale – greutate proprie si zăpadă (sau pamânt în cazul acoperişurilor verzi) cât şi la acţiunea forţelor orizontale: vânt şi cutremur.

LoL: Ce ne poti spune legat de costurile de construire a unui dome, comparativ cu consturile unei case obisnuite? La o suprafata de 100 mp desfasurati care ar trebui sa fie bugetul?
Ioan Delibas: Motivul principal pentru care am inceput sa explorez aceasta noua abordare a constructiilor de locuinte a fost cel al costurilor. Aici intrevad un potential imens pentru cei care nu-şi pot permite să-şi construiască o casa „clasică”.
Doua dintre metodele de reducere ale costurilor de execuţie, in condiţiile păstrării calităţii (a exigenţelor pe care o construţie trebuie să le îndeplinească) pe care eu le văd în cazul caselor de tip dom, comparativ cu cele obişnuite sunt: -prin reducerea cantităţilor de material ce intră în componenţa construcţiei -prin reducerea manoperei adică a forţei de muncă şi a timpului de execuţie
Reducerea cantitaţilor de material rezultă atât din dimensionarea în minus a elementelor structurale – grosimea structurii raportată la deschideri (avem un plus de rezistentă prin formă) cât şi dintr-o arie mai mică a anvelopantei raportată la volumul inclus.
Exista doua modalitaţi principale de construcţie a locuinţelor de tip dom: – domul monolitic sau mai precis din beton turnat la faţa locului – domul geodezic sau în cadre triunghiulare sau schelet din elemente prefabricate
In cazul domului monolitic se obţin costuri scazute atat din folosirea unui material de structură relativ ieftin cum este betonul armat dar în cantităti mai mici faţă de o structură clasica de beton, cat şi din rapiditatea de execuţie datorită faptului ca nu se folosesc cofraje. La aceasta metodă de construire sunt necesare achizitionarea balonului ce da forma casei, a pompei de aer ce menţine balonul umflat pe timpul execuţiei, a utilajului de torcretare a betonului (tencuiala mecanizată), deci altfel spus depindem de o firma de construcţii specializată pe acesta tehnologie.
In cazul aşa ziselor domuri geodezice, metoda de construire este una de montaj uscat (cu excepţia funaţiilor) a unor elemente prefabricate prin care se realizează mai întai un schelet din segmente (bare, grinzi etc.) şi conectori şi apoi se montează elementele de închidere. Avantajul acestui sistem este ca avem doar puţine tipuri de elemente prefabricate şi de dimensiuni care le fac uşor de manevrat şi pus în operă ceea ce duce la un timp de execuţie foarte rapid cu un numar mic de muncitori. Este dupa părerea mea una din puţinele tipuri de structuri/metode de construcţie care permite să-ţi faci singur casa.
La întrebarea privind bugetul pentru 100 mp nu cred că poate raspunde cineva indiferent dacă e vorba de o casa clasica sau una dom; depinde de prea multi factori. Ar trebui folosite statistici; eu nu deţin astfel de informaţii. În momentul în care voi finaliza prima casa dom voi putea avea idee de un indice de preţ pe mp.

LoL: Stim ca omul cumpara cu ochiul, ceea ce de multe ori duce la decizii pripite, dar pastrand aceast adevar, arata-ne cateva domuri construite care sa ne placa la vedere.
Ioan Delibas: Referitor la aspectul caselor dom am un mic comentariu de făcut. Cand ne gandim la o casa majoritatea oamenilor au în minte arhetipul casei cu şarpanta, adica o forma dreptunghiulară cu un triunghi deasupra. Incerc sa-mi imaginez ce şoc cultural a fost când au aparut primele locuinţe moderniste cu acoperiş in terasă şi faţade vitrate. Astazi suntem obişnuiţi d.p.d.v. vizual cu o varietate foarte mare de tipuri de case şi cred ca oamenii sunt mai pregatiţi decât în trecut să accepte forme noi printre care şi cea de casă-dom. Chiar am remarcat o reacţie pozitivă a celor care au postat comentarii pe site-urile ce prezentau astfel de case. Totuşi estimez ca va mai trece o perioada până când „ochiul” se va obişnui cu aceste forme neobişnuite la casele de locuit. La noi încă sunt privite ca o ciudăţenie.
Iată mai jos câteva imagini care pot sugera „potenţialul” expresiv al caselor tip dom.

LoL: Daca cineva doreste sa te abordeze pentru realizarea unui proiect, cum te poate gasi?
Ioan Delibas: Orcine este interesat de casele tip dom şi nu numai, mă poate gasi la telefon 0788430813 sau poate să-mi scrie pe e-mail: ioan.delibas”gmail.com. Precizez totuşi că sunt în faza de studiu şi experimentare a caselor de tip dom geodezic căci intenţionez să-mi construiesc propria casă în acest stil.

casa-dom-01 casa-dom-02 casa-dom-03 casa-dom-04 casa-dom-05

Lasa un comentariu

`
` `
`